Point Of Care (POCT)

Mediphos levert diverse professionele sneltesten, kits en instrumenten om een laboratoriumtest uit te voeren in de buurt van de patiënt.

Het aantal testen dat in de leef- en/of zorgomgeving van de patiënt wordt uitgevoerd neemt flink toe. Dit zogenaamde Point of care testing (POCT) betreft het gehele proces ter ondersteuning van het stellen van de diagnose, het uitvoeren van de test, het interpreteren van het resultaat, het communiceren van de uitslag en het registreren van een laboratoriumtest. Dat kan buiten het laboratorium zijn, bijvoorbeeld op een ziekenhuisafdeling, in een huisartsenpraktijk of in een verpleeghuis. Voorbeelden hiervan zijn: Urineonderzoek, Hb- en glucosebepaling en CRP met behulp van een vingerprik.

Redenen voor de toename van deze testen: er is meer wetenschappelijk bewijs voor de meerwaarde van specifieke POC-testen en door technologische ontwikkelingen is er een groter aanbod van POCT. De servicegerichtheid naar patiënten neemt toe en diagnostische centra en laboratoria faciliteren steeds vaker het gebruik van POCT bij de huisarts. Het is belangrijk onderscheid te maken tussen apparaten die geschikt zijn om toe te passen als POCT door medewerkers in de gezondheidszorg, testen die gebruikt worden door patiënten voor zelf-monitoring of voor zelftesten welke worden gekocht door consumenten.