Auto-immuun polyendocrinopathie

Auto-immune polyendocrinopathie-candidiasis-ectodermale dystrofiesyndroom (APECED) is een erfelijke aandoening van het immuunsysteem, waarbij het de eigen kliercellen aanvalt. Bij APECED zijn verschillende van deze klieren apart of tegelijk aangetast. Dit kan aanleiding geven tot diverse ziektebeelden, afhankelijk van welke klier(en) betrokken is (zijn). Deze immuunproblemen zorgen er bijvoorbeeld voor dat oppervlakkige schimmelinfecties van de huid of de slijmvliezen (candida) niet worden afgeweerd. 

Primaire bijnierschorsinsufficiëntie ontstaat door beschadiging van de bijnieren. Bij deze aandoening beschadigen de bijnieren meestal door een ontsteking van de bijnieren door een auto-immuun ziekte. Bij auto-immuunziekten werkt de afweer niet goed. De afweer heeft de taak het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers. Bij een auto-immuunziekte valt de afweer niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook de eigen bijnieren. Waarom is nog niet bekend. Waarschijnlijk ontstaat de aandoening door erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Primaire bijnierschorsinsufficiëntie door een auto-immuun ziekte noemen we ook wel de ziekte van Addison.

De beste test voor bijnierschorsinsufficiëntie van auto-immuun oorsprong, verantwoordelijk voor meer dan tachtig procent van alle gevallen in de westerse bevolking, is het meten van 21-hydroxylase autoantilichamen.

Leverbare producten Enzymimmunoassays (EIA)

3789 Medizym® anti-21-OH

Enzyme immunoassay for the quantitative determination of autoantibodies to 21-Hydroxylase (21-OH Ab) in human serum

Assay principle Enzyme immunoassay (Bridge)
Format microtiter plate coated with 21-OH (human recombinant)
Conjugate 21-OH-Biotin, Streptavidin-POD
Substrate TMB
Standard range 0.01 - 100 U/ml
Cut off 0.4 U/ml
Total incubation time overnight + 100 min
Sample volume 50 µl serum
Analytical assay sensitivity 0.13 U/ml
Available format 96 determinations

Wilt u meer informatie of een vrijblijvend gesprek?

Stuur een e-mailOf bel  0317 - 351838